W czym podawać herbatę w trakcie posiłków?
Picie herbaty w trakcie lub po posiłku jest częstym zwyczajem w naszych domach. Nierzadko bywa wręcz rytuałem, ale wypicie ciepłego napoju ma także znaczenie dla komfortu spożywania obiadu. Herbatę można serwować wtedy na kilka sposobów, ale każdy z nich wymaga specjalnych akcesoriów oraz naczyń stołowych. Pić można z filiżanek lub kubków, a na stole napój pojawia się np. w dzbankach lub w czajniczkach wyposażonych w zaparzacze.
Najczęściej herbatę pijemy po głównym posiłku, bo pomaga to w strawieniu pożywienia. Rzadziej podajemy gorący napój w trakcie jedzenie lub między daniami. Dietetycy rzeczywiście nie zalecają picia w tym czasie, chyba że na stole pojawiają się tłuste, ciężkie dania – wtedy małe łyczki naparu mogą pomóc w jedzeniu.
– Herbatę w bogatych i mieszczańskich domach z tradycjami podawano kiedyś zwykle po daniach głównych – mówi specjalista ze sklepu internetowego Porcelana24.pl. – Na stole stał przygotowany serwis z eleganckimi filiżankami z porcelany, a po sprzątnięciu talerzy pojawiał się dzbanek ze świeżo zalanym naparem. Powolne picie towarzyszyło rozmowom, ewentualnie na stole pojawiały się w tym czasie desery lub owoce. Jednak dziś coraz większą popularnością cieszy się serwowanie tego napoju w kubkach.
Podawanie herbaty na różne sposoby
Porcelana nadal pozostaje symbolem elegancji i picie herbaty z filiżanek zawsze będzie kojarzyło się z szykiem i klasą. Jednak nie jest to już jedyny sposób podawania gorących napojów podczas uroczystości czy ważnych posiłków. Poniżej proponujemy kilka sposobów serwowania herbaty – wybór jest już kwestią indywidualną.
Dzbanek i porcelanowe filiżanki. Porcelana jest zawsze na czasie i nadal najlepiej podkreśla wagę uroczystości, która zgromadziła gości przy stole. Nadal wiele domów zaopatrzonych jest w tradycyjne zestawy obiadowo-herbaciane, gdzie oprócz naczyń do nakładania posiłków znajdują się filiżanki, spodeczki i dzbanek do herbaty. A wszystkie elementy są wykonane w tym samym stylu. Taki zestaw doskonale zaprezentuje się na każdym stole.
Dzbanek i kubki. Ceramiczne kubki coraz częściej pojawiają się jako elementy zastawy podczas uroczystości, spotkań rodzinnych czy oficjalnych rautów. Przede wszystkim są pojemniejsze od filiżanek, ale często nie ustępują im już wcale elegancją. Naczyń o ciekawych wzorach jest mnóstwo, a gospodarze często wybierają te o niebanalnym wyglądzie, żeby zamanifestować swój gust i nowoczesność.
Czajnik z wewnętrznym zaparzaczem – to wyjątkowo efektownie wyglądające naczynie do podawania herbaty. Najczęściej ma szklane ścianki, więc doskonale widać jak umieszczone w sitku liście oddają swój kolor. Ten widok pobudza wręcz zmysły i zachęca do smakowania. Czajnik z zaparzaczem kojarzy się z nowoczesnym domem, a przygotowaną w nim herbatę nalewa się najczęściej do kubków, choć pasują do niego także filiżanki o ciekawym dizajnie.
Czajnik z podgrzewaczem i wewnętrznym zaparzaczem. Dodatkowy podgrzewacz powoduje, że herbata przez dłuższy czas utrzymuję swoje ciepło. Gospodarze nie muszą martwić się więc, że napój stygnie. Z reguły takie czajniki wyposażone są w specjalny stojak, dzięki któremu pod naczynie można wstawić zapaloną świeczkę typu tealight. Dostępne są jednak także naczynia o szczególnej konstrukcji, która umożliwia umieszczenie świeczki wewnątrz – wygląda to wyjątkowo efektownie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana